pagina 4 uitgebreide informatie over het huis aan de ourthe

'LE   BELVÉDÈRE '        le Parc Naturel des deux Ourthes

 

STARTPAGINA

 

HET HUIS 

OMGEVING

UITGEBREIDE INFO

CONTACT

PARTNERS

 

De Belgische Ardennen

 

 

Bergland vlakbij:

 hoge vlakten en diepe dalen, rivierbeddingen met soms een waterval en soms een kabbelende stroom,  uitgestrekte wouden en weiden en akkers.

 

Een rijk dierenleven:

edelherten, reeën, everzwijnen, eekhoorns, de vos,

  koeien en het Belgische trekpaard. 

Schilderachtige  stadjes  met een  architectuur  in  streekeigen bouwmaterialen.

Kastelen, kerken en abdijen. Musea, wildparken, evenementen en straatvertier.

Het  buitenland op een boogscheut:

een weekendje of een weekje

natuur en cultuur helemaal anders.....

De Ardennen, 

Door de kleine schaal

 een oase van rust en vrede.

 

De Ourthe

De  Ourthe  Orientale ontspringt in Oost- België , de Ourthe Occidentale ver in het zuiden . In Nisramont voegen ze zich samen tot één rivier. De bovenloop vanaf Houffalize tot La Roche is het mooiste. 

Vanaf La Roche stroomt de Ourthe via Grand Han en Petit Han naar Durbuy om via de twee Comblains uit te monden in de Maas bij Luik.

Het traject van Houffalize tot Durbuy is grotendeels te volgen via de straatweg. Maar ook  dit deel van de Ardennen nodigt uit tot eindeloos wandelen langs de rivier, in de bossen en langs de velden. 

Via het net, de toeristenkantoren kan men wandelkaarten bekomen. Verrassender is zelf op pad te gaan en zien waar je terecht komt. Voor sportieve activiteiten als kajakken, fietsen, mountainbiken en 's winters langlaufen en skiën geldt het zelfde.

 

 

 

La Roche en Ardenne

 

    'Musée de Grès', het Aardewerkmuseum, in de oude Pottenbakkerij gewijd aan de fabricage van "Keulse potten". Ook La Roche was een productiecentrum van "Keuls" aardewerk. Ook in een tentoonstelling de productie van de Ardeense ham van varken tot tafel. Winkel en restaurant voor aankoop en genot van aardewerk en ham.

    'Musée de la Bataille des Ardennes', Oorlogsmuseum. Privécollectie van  wapentuig, kostuums en persoonlijke voorwerpen van bevrijders en bezetters. Uitleg over oorzaak en verloop van het Ardennenoffensief  1944/'45. Ook is er de Enigma, de beroemde decodeermachine.

    'Musée de la Meunerie de la Strument', 19e Eeuwse watermolen in oorspronkelijk staat bewaard die 40 jaar terug nog koren maalde. Hij is gekoppeld aan restaurant in natuursteen met open haard. Gewijd aan een geurige en gulle streekkeuken.

   Wildpark, op 2 km van het centrum. Herten, moeflons, wolven, lynxen, vossen, uilen en boerderijdieren in een groene omgeving verspreid langs een wandeltraject van 1200 meter. Cafetaria en speeltuin. Het Park van Deister is hier vlakbij. Daar het Belvédère van Deister met een uitzonderlijk panorama over de Ourthestreek. Vanuit La Roche wandelend te bereiken.

   Kasteelruïne, de overblijfselen torenen  boven La Roche uit en geven een mooi uitzicht over stad en rivier. Muren van opeengestapelde leisteen, deels met mos begroeid.  Roofvogelshow en een lichtspel met de spookverschijning van gravin Berthe op de muren.

 

 

 

 

 " Parel van de Ardennen" .

 Buiten seizoen  rustig tot uitgestorven. Restaurants,cafés en terrassen. Souvenirwinkels  maar ook  goede winkels voor de dagelijkse boodschappen. Een goede viswinkel ontbreekt niet.

Le Petit Train verkent stad en omgeving en geeft informatie over de geschiedenis.

 

 

Maboge

Op veilige afstand van La Roche. Geen winkel te bekennen. Men bevindt zich hier in een andere wereld. Een bruggetje over de Ourthe die toegang geeft tot Les Rochers du Herou, een hoog massief een stevige klim waard. Een kaart bij de brug geeft alle wandelingen met kilometeraantal , vertrekpunt voor prachtige wandelingen. Iets achter Maboge is het pittoreske gehucht Borzée, waar een pannenkoekenrestaurantje een rustpunt tijdens de wandeling geeft.  

 

 

 

Nadrin

Le Belvédère des Six Ourthes geeft het mooiste uitzicht van Luxemburg. Hier zie je het landschap waar de Ourthe zich doorheen windt. Je ziet ze hier zelfs 6 maal.

Heuveltoppen begroeid met rijpe naaldbomen, loofbossen, nieuwe beplanting, weiden en akkers.

 

Nisramont

Bij Nisramont is de Ourthe afgedamd waar de twee bovenlopen samenvloeien.

 

 Het gebied rondom het meer van Nisramont achter de dam is  een wandelparcours bij uitstek.

 

Houffalize

Andere toeristentrekker aan de Ourthe en vooral vertrekpunt voor de mountainbikers. Een zevental routes zijn samengebracht in één brochure. 

Houtopia, le Monde aux Enfants,  familierecreatiecentrum dat kinderen op speelse wijze vertrouwd maakt met rechten en plichten in de moderne wereld. Cruciale thema's worden niet uit de weg gegaan. Nog gelukkig dat er ook een speeltuin is.

 

Achouffe

De brouwerij van Achouffe  produceert  bieren met de naam Chouffe.

 De brouwerij, van Duvel/Moortgat, 

open voor bezoek  

toont de weg van graan tot glas.

 

Durbuy

Kleinste stadje van België.

Kasteel omringd door middeleeuwse

straatjes

Uitzicht vanaf la Falise

 

Baraque de Fraiture

 

De wijde omgeving van Baraque is met  650 m de op twee na hoogste top van België,  ideaal om te 

langlaufen.

Loipes in overvloed. Ski's kan men vaak ter plaatse huren.

Baraque

heeft een bekende

natuurskipiste.

 

SAMREE  (530 à 600 m)

 

enkele kms van Le Belvedere
 

loipes van

5 - 10 - 15 - 22 km


In verbinding met Odeigne

Piste Centre de ski nordique

Tél. 084/44.43.18

verhuur van sleden

 

Bereikbaarheid:

De  beste route vanuit Vlaanderen en West-Nederland is via Antwerpen en Luik. Via de rondweg om Luik volgt men de E25 richting Luxemburg tot  Baraque de Fraiture, afslag 50. Daar neemt men richting La Roche en Ardenne/Maboge.  Een uitgebreide routebeschrijving is beschikbaar. Men neemt best deze route om de drukte rond Brussel te vermijden. 

Het vaak drukkere alternatief is Antwerpen- Brussel-Namen-Marche en Famenne. Deze route is ongeveer 30 km korter. Deze route is zeker bij winterse omstandigheden aan te bevelen, omdat men dan de hoogten van Baraque de Fraiture vermijdt, waar  het dan vaak  kouder, natter, witter en vooral gladder is.

 

 

 

Actueel   WEERBERICHT     ARDENNEN

]  ttp://www.weerdirect.nl/Belgiee/LaRocheArd.htmt    Z

 

 

1   2    3    (4)    5    6